TŘI CESTY K ROZVOJI


nové informace o ŠUNGITU

04.06.2012 10:19

CO JE TO ŠUNGIT?

Šungit je na pohled neprůsvitný černý kámen s více či méně výrazným kovovým leskem. Je to polyminerální uhlíková hornina, která dostala svůj název podle jediného místa výskytu na Zemi poblíž karelské vesnice Šuňga na břehu Oněžského jezera (Karélie - oblast v severozápadním Rusku). Její staří se odhaduje na 2 miliardy let, kdy na Zemi ještě neexistoval život.

V nedávné minulosti byly při pokusech s vypařováním grafitu v elektrickém oblouku v atmosféře inertního plynu (teploty okolo 4000°C) objeveny „elementární globuly“ - fullereny. Za jejich objev a studium vlastností byla v roce 1996 udělena Nobelova cena za chemii.

K velkému údivu vědců celého světa, byla ve struktuře šungitu potvrzena přítomnost řetězcovitých fragmentů, které vytvářejí právě tyto fullereny! Jak se fullereny v šungitu utvořily, však zatím nikdo objasnit neumí. Je to stejná záhada jako samotný původ této horniny.

VYNIKAJÍCÍ  LÉČIVÉ  VLASTNOSTI  ŠUNGITU  byly známy již po celá staletí.

Je jisté,že sám car Petr I. Veliký věděl o desinfekčních a antibakteriálních vlastnostech šungitu, jejž tehdy nazývali "čertovským kamenem“. Existují svědectví o tom, že v době bitvy u Poltavy, která se odehrála ve velmi horkém létě roku 1709, kdy vodní toky byly plné vegetace a voda z nich se stala zdraví škodlivou, vydal car Petr nařízení, které předepisovalo vojákům pít pouze vodu dezinfikovanou úlomky šungitu. A tak zatímco se ve švédské armádě masově rozmohly žaludeční a střevní nemoci a otravy, a trpěl jimi dokonce i sám švédský král Karel XII., v ruské armádě se takové připady téměř nevyskytovaly.

Dnes již víme, že do molekulové mřížky fullerenů lze vložit některé malé molekuly, jako je např. vodík, helium či lithium a mnoho dalších. Velikou zvláštností šungitu je, že při styku s vodou dokáže ze sebe uvolnit právě jen molekuly látek příznivých pro zdraví živých organismů. Voda ošetřená šungitem vytváří strukturu podobnou té, jaká se nachází v matrici lidské buňky.

Šungit je nyní velmi intenzivně studován v řadě vědeckých institucí po celém světě. Šungitové odrůdy mají sorpční, katalytické a baktericidní schopnosti. Nachází uplatnění při procesu výroby pitné a užitkové vody, při čištění silně znečištěných a kontaminovaných odpadních vod, ropných a chemických haváriích. Díky vysokému obsahu uhlíku velmi dobrou elektrickou vodivost, čímž je využíván při ochraně před elektromagnetickým zářením, k rušení nepříznivého vlivu geopatogenních zón a jiných zemských anomálíí na člověka, zvířata i rostliny. Zkoumá se jeho využití jako léku proti AIDS či rakovině! V Korei jsou krmivem s přísadou šungitu ryby zbavovány toxických látek, které by se jinak prostřednictvím potravinového řetězce dostávaly do lidského organismu. Ve Francii se vedou seriózní výzkumy s hnojivy na bázi šungitu. Vojenská lékařská akademie v St.Petěrburgu v Rusku má vytvořen nemocniční pokoj se stěnami obloženými šungitem. Vzájemným porovnáním vzorku 84 osob bylo zjištěno, že ve srovnání s běžným pokojem byla doba léčení paientů zkrácena v průměru o 3,5 dne. Probíhá zde rychlejší zotavení po náročných operacích, rychleji se normalizuje srdeční a nervová činnost.

 

Společnost ŠUNGIT o.s. spolu s SHUNGIT-INSPIRE s.r.o.  zahajuje certifikovanou distribuci a prodej výrobků na bázi šungitu. Objednávky můžete posílat již dnes.

—————

Zpět