TŘI CESTY K ROZVOJI


ORGÁNOVÉ HODINY

02.02.2013 14:50

 

Podle tradičních představ proudí životní energie v jednotlivých orgánech v určitých časových intervalech. Předpokladem zdraví je pravidelné a rovnoměrné proudění této energie tělem.

Při nemocech lze pak na tyto orgány vhodně působit v době jejich maxima nebo minima energie podle orgánových hodin.

Mezi 23. a 1. hodinou začíná pracovat žlučník. Ti, kdo mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budívají anebo nemohou spát.

Mezi 1. a 3. hodinou se aktivují játra. V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku), proto je třeba dávat pozor např. při cestování na úrazy apod. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, požívat tuky, kávu apod.

Mezi 3. a 5. hodinou jsou v činnosti plíce, a proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, s rýmou a se záněty cest dýchacích. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost. Každá maličkost nabývá obrovského významu.

Mezi 5. a 7. hodinou je v největší činnosti tlusté střevo. Je dobré si v tuto dobu navyknout na vyprazdňování. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzet se je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se cítí právě v tuto dobu velmi špatně. Je dobré pít hodně vody, čaje apod.

Mezi 7. a 9. hodinou se dostává do činnosti žaludek. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitaminy. Tělo potřebuje být v teple. V tuto dobu proto není vhodná studená sprcha nebo koupel.

Mezi 9. a 11. hodinou je v činnosti slinivka břišní a slezina. V této době nepožívat alkohol! Je dobré jíst ovoce, med apod. (jediná denní doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti. Můžeme však podávat vysoké duševní výkony. Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní spánek.

Mezi 11. a 13. hodinou je v činnosti srdce. Není dobré je zatěžovat velkým množstvím potravy. Nastává mírný útlum. Pozor na úrazy! Dobrá je procházka nebo krátký spánek.

Mezi 13. a 15. hodinou je v činnosti tenké střevo. V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba pro dentistický zákrok). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

Mezi 15. a 17. hodinou nejvíce pracuje močový měchýř. Dobré je pít bylinkové čaje, sportovat apod. Trávící systém je schopný přijmout vydatné jídlo. Aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu.

Mezi 17. a 19. hodinou jsou v činnosti ledviny. Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, jako např. tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, kávu, alkohol, chlad, stresy apod. (vydatně pít).

Mezi 19. a 21. hodinou se dostává do činnosti obal srdce - krev. V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to doba vhodná pro poslech hudby, sledování divadelních her apod. V této době je nejúčinnější působení antibiotik a lze provádět mazání bolestivých míst.

Mezi 21. a 23. hodinou jsou v činnosti "tři ohřívače". Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek. Nečinit nic pro aktivaci. Nikdy nekouřit. Rovněž již vynechat jídlo, snad kromě lehkého ovoce.

—————

Zpět